Vad menas med överlåtelseavtal

När en bostadsrätt ska byta ägare så skrivs det ett överlåtelseavtal men vad innebär det egentligen? Ett överlåtelseavtal är helt enkelt ett skriftligt avtal mellan köparen och säljaren, men det behöver inte avse en försäljning även om det är det vanligaste. Ett överlåtelseavtal kan även ske vid arv eller bostadsbyte också som exempel. Det är otroligt viktigt att överlåtelseavtalet är korrekt formulerat för att det ska vara giltigt. Därför är det en god idé att anlita en mäklare eller jurist för att upprätta överlåtelseavtalet även om det sker mellan medlemmar i en familj. När det är korrekt formulerat är det bara att fira och en massage på denna länk kan vara ett sätt. Det kan vara bra att veta att upplåtelseavtal inte är detsamma som ett överlåtelseavtal då det förstnämnda enbart avser nybyggda bostadsrätter gentemot en bostadsrättsförening. När ett överlåtelseavtal upprättas så finns det vissa saker som måste framgå i kontraktet några exempel är en tydligen beskrivning av egendomen, avser det en försäljning ska priset framgå, villkor samt underskrifter med mera.

En kontrakt signeras

Hur tar jag ett bolån?

Att köpa bostad är ett stort steg i livet och som förstagångsköpare så är det såklart många frågor som dyker upp. Innan du börjar att lägga bud på en bostad måste du först få ett lånelöfte från din bank. Ett lånelöfte är inte ett bindande avtal utan det blir det först då papperna är underskrivna. När du fått ett lånelöfte vet du hur mycket pengar du kan få låna hos banken. Idag finns det smarta sidor på internet där du kan jämföra olika bankers räntor och liknande uppgifter. De kan även hjälpa dig att skicka ut förfrågan till flera låneinstitut utan att du själv måste kontakta varje bank personligen. En fråga många har är såklart vilka uppgifter måste jag ge banken? Det svarar banken på vid förfrågan men eftersom det gäller större belopp kan du såklart räkna med att de tar en kreditupplysning på dig. Lyckas du att vinna budet och du vill ta lånet så kommer du att få skriva under ett bindande erbjudande, men du har fortfarande ångerrätt under ett visst antal dagar.

Fasad på en modern lägenhet

Är det tillåtet att grilla på balkongen?

Vi går mot varmare tider och för vissa har redan grillsäsongen inletts. Det är lätt att tro att om du äger din lägenhet så är det okej att grilla på balkongen, vilket det inte alla gånger är. Är det då tillåtet att grilla på balkongen eller inte? Svaret är både ja och nej. Det finns inte infört i Svea rikes lag att det råder förbud mot grillning utan det är bostadsföreningen som sätter reglerna. Älskar du grillat och ska köpa en ny bostad så kan det vara bra att kolla upp vad som gäller. De flesta har koll på lån till hus och bil vilket inte är så konstigt då det finns enkla sidor (länk) innan köpet, men även bostadsföreningens regler kan vara smart att kolla upp så de inte går emot din livsfilosofi. En annan viktig sak när det gäller grillning på balkong inne i tätort är att de kan klassas som störande och därför är det klokt att satsa på en grill som inte osar så mycket. Exempelvis ryker en kolgrill mer än en elektrisk.

En välfylld grill

Exekutiv auktion

Då och då kommer hus ut till försäljning på exekutiv auktion och många ser sin chans att fynda. Det här kan visa sig vara en betydligt dyrare affär än vad det var tänkt om det vill sig illa. Anledningen är att husen inte är besiktigade och köparen tar huset i befintligt skick. Det är Kronofogden som är mäklare och visningarna är ofta korta och köparen får inte fotografera hur som helst. Det hela beror på att då ett hus kommer ut på exekutiv auktion ligger en tragedi bakom och personen som får sin egendom utmätt ska inte drabbas dubbelt. Som köpare får du exempelvis fotografera ett sprucket rör på fastigheten för att bedöma kostnad men inte så mycket mer. Tänk därför på att ta med ett bra objektiv till Canonkameror så att du får skarpa bilder. Eftersom visningarna är korta och du köper i befintligt skick finns det fall där avlivade djur hittats och du som ny ägare blir skyldig att ta hand om asen.

Bostadsmarknaden på hösten

Många tänker att hösten ska vara en lugn tid på bostadsmarknaden men enligt vår erfarenhet brukar det alltid vara ett bra utbud av objekt till salu efter sommaren. En orsak till det är att skilsmässor och separationer ökar när par har haft ledig tid tillsammans. Många hade gissat på att priserna på boende skulle gå ner i och med pandemin men det vi har sett är istället att priserna på bostäder fortsätter uppåt. På kontoret har vi fullt upp just nu med visningar. Det ska också beställas nya jobbdatorer.Vi jämför priser på IT här.

Vitt kök med köksö

Stylingtips till din lägenhet inför försäljningen!

Kostar det för mycket att boka en homestyling inför försäljning av din lägenhet? I denna text får du några tips på hur du fixar stylingen helt på egen hand. En bra start är att att städa och rensa ur lägenheten på så mycket personliga saker som möjligt. De potentiella köparna vill trots allt inte känna att de är i någon annans hem, utan att de är i sitt eget framtida drömhem. En mer minimalistisk inredning med ljusa färger och textilier kan dessutom göra att hemmet känns större och luftigare än vad det egentligen är. När du har plockat bort alla privata prylar kan det dock bli tomt på hyllor och byråer. Då är det fint att styla med lite populära böcker och förvaringslådor. Om du inte har några passande böcker hemma kan du klicka här för att se den aktuella topplistan i Sverige just nu. Till sist kan du ta fram lite ljusstakar och växer för att skapa en mer ombonad känsla. Lycka till!

Fota din bostad som ett proffs!

Något som är många missar när de stylar sitt hem inför en visning är att ta proffsiga bilder till annonsen, vilket gör att många potentiella budgivare utesluter bostaden redan innan visningen. Det handlar inte bara om att posera möblerna inför en fotografering eller att hitta rätt vinklar, utan lika mycket om att ha en bra kamera. Om du inte har någon systemkamera hemma, så är vårt tips att köpa en ny. Det finns generellt ett brett utbud online vilket gör att du kan få en riktigt bra kamera utan att du behöver lägga ut några större summor. Dessutom är det sannolikt att du tjänar in pengarna vid en eventuell budgivning!

En professionell kamera

Digitala betallösningar för mäklarfirma

I rollen som mäklare ingår även värderingsuppdrag utan påföljande försäljning. Det kan röra sig om ett dödsbo där en av arvtagarna ska lösa ut de andra, eller att huset behöver värderas för ett gåvobrev. Den här typen av uppdrag faktureras per timme då det inte ingår i sedvanligt mäklararvode. Trots att det här handlar om relativt snabba och enkla uppdrag var efterarbetet tidigare otroligt tidskrävande. Fakturor skulle skapas, betalningar skulle följas upp, ibland behövde påminnelser skickas ut till kund. Nu beställer kunden en värdering online på vår hemsida och när uppdraget är utfört skickas fakturan automatiskt. Det har blivit allt viktigare att bemöta våra kunders behov av olika betalningslösningar. Därför kan vi nu erbjuda ett flexibelt betalningssystem med pappersfaktura, kortbetalning, Swish, eller delbetalning. Nu behöver inte fastighetsaffärer vara krångliga längre. Spara såväl tid som pengar med våra nya digitala tjänster. klicka här och se hur våra digitala betalmöjligheter fungerar.

Nyproduktion med trygghet

Som mäklare kommer det ibland förfrågningar om att förmedla objekt som är nyproduktion. Det är en stor utmaning som mäklare med ett sådant uppdrag. Vi vill vara en del av processen redan under själva byggandet, en av anledningarna till det är att vi vill säkerställa att bygget har skett med bra villkor. Vi ser att det har blivit allt viktigare, särskilt när utländska aktörer blivit en större del av marknaden. Senast idag hade vi besök av en projektledare som lärde oss om hur arbetsmiljö och säkerhet fungerar på arbetsplatser samt att det finns en rad viktiga utbildningar för ansvariga att gå, till exempel bas PU. Som mäklare vill man veta att det objekt man förmedlar är av den kvalitet kunden förväntar sig. När du håller visningen vill du kunna göra det med den trygghet det ger att ha kunskap om hur objektet utvecklats, från bygge till nyckelfärdigt.

Dörr som öppnas in i nytt hus

Att hitta rätt bostad

Det kan vara svårt att hitta just den bostaden du söker, det är först när du har varit på ett antal visningar som du får en bra uppfattning. Tänk på att titta ordentligt och passa på att ställa frågor till mäklaren. I vissa fastigheter luktar det instängt och unket, framförallt om fastigheten har stått tom en tid. För att få det att dofta gott igen kan lite parfym, en rejäl utvädring eller en doftspridare från Nordicfeel göra gott. Du bör inte stirra dig blind på smådetaljer som du inte gillar och du ska inte heller hänga upp dig på detaljer som du älskar utan försöka att se till helheten.

Person håller en bild på ett hus