Våra vanligaste renoveringar

Svenska folket är väldigt förtjusta i att både bygga om och renovera. Det gäller både när man flyttar in i ett nytt hus och inför en eventuell försäljning, men också för att förnya det boende som man redan har. Oavsett vad skälet är så verkar svenskarna verkligen utmärka sig i och med sitt stora intresse för att göra om i bostaden. Vilka renoveringar är det då som vi i Sverige framförallt ägnar oss åt? Både tillbyggnader och nya golv kommer ganska högt upp på listan över det som vi helst av allt ändrar i bostaden. Men utan tvekan så är det badrumsrenoveringar som sedan ett par år tillbaka toppar listan. Varför det är just badrummet är svårt att svara på men varje år hjälper experter som Dåderman många svenskar att få det där perfekta badrummet som de alltid har drömt om.

Viktigt att tänka på vid en badrumsrenovering?

Många som köper en ny bostad börjar med att renovera badrum och kök. Antingen för att renoveringsbehovet är som störst i de rummen eller för att få en stil och planlösning som passar den personliga smaken och behoven. Badrummet är ett av de rum i en bostad som är dyrast och omständligast att renovera. Har du redan flyttat in i huset är det klokt att lägga renoveringen under sommarmånaderna när du antingen är iväg på semester eller kan bo i ett eventuellt fritidshus. Har du inte tillgång till ett fritidshus är det bra att hitta någon form av evakueringsboende eftersom en badrumsrenovering ofta innebär att vattnet i bostaden stängs av helt eller delvis under en längre tid. Arbetet med att riva ut ett badrum och riva ner ytskikten till den råa väggen är ett högljutt arbete som också kan vara skönt att fly ifrån.

Carlos Vasquez – Din fastighetsmäklare i Östersund

Söker du en erfaren mäklare i Östersund som har en verklig passion för mäklaryrket med målsättningen att överträffa sina kunders förväntningar? Då är Carlos Vasquez mäklaren för dig! I Östersund bor du intill Storsjön med milsvid utsikt över fjälltopparna. Här kan du leva ett aktivt liv nära naturen utan att gå miste om stadslivets bekvämligheter.

Carlos Vasquez

Carlos Vasquez i Östersund

Carlos Vasquez jobbar som fastighetsmäklare på HusmanHagberg i Östersund och har blivit utsedd som Jämtlands län mest rekommenderade mäklare. Ett bevis på att han är engagerad och värdesätter relationer med alla kunder, oavsett om det gäller köp av bostad eller värdering och bostadsförsäljning.  

Är du ute efter en villa eller lägenhet i Östersund kan Carlos Vasquez matcha dig med rätt objekt. Här finns populära områden som Torvalla och Odensala. Bara en kort bilresa från centrum med närhet till såväl skidspår som vackra vandringleder. Carlos är själv bosatt i Östersund och känner väl till alla områden. Det innebär en extra trygghet för dig som kund när det är dags att köpa, sälja eller värdera bostad i Östersund.

Går du i säljtankar eller vill värdera din bostad i Östersund så står Carlos Vasquez till din tjänst. När du väljer Carlos som din mäklare i Östersund får du en engagerad och erfaren fastighetsmäklare som kommer göra sitt yttersta för att din nästa bostadsaffär ska bli din bästa.  

Energiförbrukning i hus

Funderar du på hur energiförbrukningen är när du bor i eget hus? Som köpare av ett hus har du rätt att få se en energideklaration som informerar om husets energiprestanda och värmesystem. Energideklaration är också användbar för att få en översikt över vad som kan göras för att få ner energiförbrukningen. Praktiska tips i vardagen som hjälper till att sänka elförbrukningen är bland annat att dra ur sladdar och stänga av apparater när de inte används och att köra både disk- och tvättmaskin först när de är fulla. Byt ut vanliga glödlampor mot LED-lampor och stäng av lysena i rum du inte vistas i. I sovrummen mår de flesta bättre av att ha lägre temperatur och har du dessutom säng från Norrgavel sover du dubbelt så skönt med svalare temperatur. Det ska inte vara kallare än 18 grader och lagom inomhustemperatur för markant besparing ligger på runt 20 grader. Mellan 20-24 grader sägs annars vara normal inomhustemperatur.

Kontakter i eluttag

Vad menas med överlåtelseavtal

När en bostadsrätt ska byta ägare så skrivs det ett överlåtelseavtal men vad innebär det egentligen? Ett överlåtelseavtal är helt enkelt ett skriftligt avtal mellan köparen och säljaren, men det behöver inte avse en försäljning även om det är det vanligaste. Ett överlåtelseavtal kan även ske vid arv eller bostadsbyte också som exempel. Det är otroligt viktigt att överlåtelseavtalet är korrekt formulerat för att det ska vara giltigt. Därför är det en god idé att anlita en mäklare eller jurist för att upprätta överlåtelseavtalet även om det sker mellan medlemmar i en familj. När det är korrekt formulerat är det bara att fira och en massage på denna länk kan vara ett sätt. Det kan vara bra att veta att upplåtelseavtal inte är detsamma som ett överlåtelseavtal då det förstnämnda enbart avser nybyggda bostadsrätter gentemot en bostadsrättsförening. När ett överlåtelseavtal upprättas så finns det vissa saker som måste framgå i kontraktet några exempel är en tydligen beskrivning av egendomen, avser det en försäljning ska priset framgå, villkor samt underskrifter med mera.

En kontrakt signeras

Hur tar jag ett bolån?

Att köpa bostad är ett stort steg i livet och som förstagångsköpare så är det såklart många frågor som dyker upp. Innan du börjar att lägga bud på en bostad måste du först få ett lånelöfte från din bank. Ett lånelöfte är inte ett bindande avtal utan det blir det först då papperna är underskrivna. När du fått ett lånelöfte vet du hur mycket pengar du kan få låna hos banken. Idag finns det smarta sidor på internet där du kan jämföra olika bankers räntor och liknande uppgifter. De kan även hjälpa dig att skicka ut förfrågan till flera låneinstitut utan att du själv måste kontakta varje bank personligen. En fråga många har är såklart vilka uppgifter måste jag ge banken? Det svarar banken på vid förfrågan men eftersom det gäller större belopp kan du såklart räkna med att de tar en kreditupplysning på dig. Lyckas du att vinna budet och du vill ta lånet så kommer du att få skriva under ett bindande erbjudande, men du har fortfarande ångerrätt under ett visst antal dagar.

Fasad på en modern lägenhet

Är det tillåtet att grilla på balkongen?

Vi går mot varmare tider och för vissa har redan grillsäsongen inletts. Det är lätt att tro att om du äger din lägenhet så är det okej att grilla på balkongen, vilket det inte alla gånger är. Är det då tillåtet att grilla på balkongen eller inte? Svaret är både ja och nej. Det finns inte infört i Svea rikes lag att det råder förbud mot grillning utan det är bostadsföreningen som sätter reglerna. Älskar du grillat och ska köpa en ny bostad så kan det vara bra att kolla upp vad som gäller. De flesta har koll på lån till hus och bil vilket inte är så konstigt då det finns enkla sidor (länk) innan köpet, men även bostadsföreningens regler kan vara smart att kolla upp så de inte går emot din livsfilosofi. En annan viktig sak när det gäller grillning på balkong inne i tätort är att de kan klassas som störande och därför är det klokt att satsa på en grill som inte osar så mycket. Exempelvis ryker en kolgrill mer än en elektrisk.

En välfylld grill

Exekutiv auktion

Då och då kommer hus ut till försäljning på exekutiv auktion och många ser sin chans att fynda. Det här kan visa sig vara en betydligt dyrare affär än vad det var tänkt om det vill sig illa. Anledningen är att husen inte är besiktigade och köparen tar huset i befintligt skick. Det är Kronofogden som är mäklare och visningarna är ofta korta och köparen får inte fotografera hur som helst. Det hela beror på att då ett hus kommer ut på exekutiv auktion ligger en tragedi bakom och personen som får sin egendom utmätt ska inte drabbas dubbelt. Som köpare får du exempelvis fotografera ett sprucket rör på fastigheten för att bedöma kostnad men inte så mycket mer. Tänk därför på att ta med ett bra objektiv till Canonkameror så att du får skarpa bilder. Eftersom visningarna är korta och du köper i befintligt skick finns det fall där avlivade djur hittats och du som ny ägare blir skyldig att ta hand om asen.

Bostadsmarknaden på hösten

Många tänker att hösten ska vara en lugn tid på bostadsmarknaden men enligt vår erfarenhet brukar det alltid vara ett bra utbud av objekt till salu efter sommaren. En orsak till det är att skilsmässor och separationer ökar när par har haft ledig tid tillsammans. Många hade gissat på att priserna på boende skulle gå ner i och med pandemin men det vi har sett är istället att priserna på bostäder fortsätter uppåt. På kontoret har vi fullt upp just nu med visningar. Det ska också beställas nya jobbdatorer.Vi jämför priser på IT här.

Vitt kök med köksö

Stylingtips till din lägenhet inför försäljningen!

Kostar det för mycket att boka en homestyling inför försäljning av din lägenhet? I denna text får du några tips på hur du fixar stylingen helt på egen hand. En bra start är att att städa och rensa ur lägenheten på så mycket personliga saker som möjligt. De potentiella köparna vill trots allt inte känna att de är i någon annans hem, utan att de är i sitt eget framtida drömhem. En mer minimalistisk inredning med ljusa färger och textilier kan dessutom göra att hemmet känns större och luftigare än vad det egentligen är. När du har plockat bort alla privata prylar kan det dock bli tomt på hyllor och byråer. Då är det fint att styla med lite populära böcker och förvaringslådor. Om du inte har några passande böcker hemma kan du klicka här för att se den aktuella topplistan i Sverige just nu. Till sist kan du ta fram lite ljusstakar och växer för att skapa en mer ombonad känsla. Lycka till!